Οστεοπόρωση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το 20% του σωματικού βάρους του ατόμου αποτελείται από ασβέστιο και το 90% αυτού του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Επίσης το ασβέστιο ρυθμίζει και την λειτουργία του νευρομυικού συστήματος και είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος.

Οστεοπόρωση είναι η βαθμιαία μείωση της οστικής μάζας, η οποία οφείλεται στην ελάττωση της περιεκτικότητας των οστών σε μέταλλα και κυρίως σε ασβέστιο.

Έτσι το άτομο γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς των οστών και σε προχωρημένο στάδιο αισθάνεται συχνά πόνους στο μυοσκελετικό σύστημα.

   osteopoosi2

Προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες σε μεγάλη ηλικία χωρίς να αποκλείονται οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας και οι άντρες μεγάλης ηλικίας. Από τις γυναίκες προσβάλλονται βασικά οι πιο κοντές και λεπτές συγχρόνως, ενώ είναι η μοναδική περίπτωση ίσως που τα επιπλέον κιλά βοηθάνε και αυτό γιατί:
ΤΑ ΟΣΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥΣ (μέσω της εναπόθεσης μετάλλων) ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ, ανταποκρινόμενα στο νόμο του Wolff.
Ειδικά στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση της οστικής μάζας γίνεται πολύ πιο έντονη μετά την εμμηνόπαυση, κυρίως λόγο της απότομης πτώσης των οιστρογόνων. Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες είναι μικρότερα και από αυτά των ανδρών.

osteopoosi


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Η οστεοπόρωση είναι η νόσος της εποχής μας. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η καθιστική ζωή οδηγούν σε ραγδαία αύξηση της συχνότητας της.
Οι βασικοί παράγοντες αύξησης της οστεοπόρωσης είναι:

 1. Γυναικείο φύλο
 2. Ηλικία >65
 3. Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
 4. Ιστορικό κατάγματος μετά τα 50
 5. Απουσία περιόδου στην γυναίκα (αμηνόρροια)
 6. Ανεπάρκεια οιστρογόνων (πρώιμη εμμηνόπαυση η αφαίρεση ωοθηκών)
 7. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες
 8. Χαμηλή πρόληψη ασβεστίου
 9. Αδύνατες , μικροκαμωμένες γυναίκες
 10. Καθιστική ζωή
 11. Κατάχρηση Αλκοόλ
 12. Κάπνισμα
 13. Νευρογενής ανορεξία
 14. Μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως κορτιζόνης, ορμονών του θυρεοειδή, φαρμάκων για επιληψία.

osteopoosi3

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Στην περίπτωση της οστεοπόρωσης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δύο και μόνο στοιχεία μας ενδιαφέρουν και για την πρόληψη και την αποκατάσταση από την ασθένεια.
Το πρώτο είναι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου. Σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κύρια πηγή διατροφικού ασβεστίου για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς το ασβέστιο που περιέχεται σε αυτά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, με άλλα λόγια απορροφάται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες από τον οργανισμό.
Μεγάλη προσοχή συνιστάται στην κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, γιατί μαζί με το λίπος απομακρύνονται και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την πρόσληψη του ασβεστίου.
Ακόμη πρόβλημα μπορεί να μας δημιουργήσουν και οι διατροφικές μας συνήθειες, η δίαιτες, όπως η υψηλή σε πρωτεΐνη διατροφή (πρωτεϊνικές δίαιτες) και η διατροφή με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστό φυτικών ινών.
Άλλος σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και την αντιστροφή των αποτελεσμάτων από την οστεοπόρωση είναι η σωματική άσκηση.
Ο νόμος του Wolff δηλώνει ότι η αναδιαμόρφωση των οστών εξαρτάται άμεσα από τα μηχανικά φορτία που τοποθετούνται πάνω σε αυτά.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Άτομα που είναι αγύμναστα μπορούν να έχουν τέτοιου είδους φόρτιση στον σκελετό τους μέσω δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα και διάφορες άλλες αερόβιες δραστηριότητες. Στην συνέχεια όμως, η βαθμιαία αύξηση της προπονητικής έντασης είναι απαραίτητη για την μηχανική φόρτιση της οστεοσύνθεσης.
Για την περαιτέρω φόρτιση του σκελετού απαραίτητα είναι η προπόνησης με αντιστάσεις. Στα αρχικά στάδια το πρόγραμμα θα χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα έντασης που σταδιακά θα αυξάνουν. Θα πρέπει να εκτελείται 3-4 φορές την εβδομάδα, με ασκήσεις που θα αποφεύγουν τους κραδασμούς και τις πτώσεις και θα κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες.
Η σωματική άσκηση λοιπόν, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι το δίπολο που θα μας οδηγήσει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και στην αντιστροφή των αποτελεσμάτων της όταν αυτή υπάρχει, θα ενεργοποιηθεί η οστεογένεση, από τους οστεοβλάστες και θα κρατηθεί η θα βελτιωθεί η οστική πυκνότητα.
Μυστικά δεν υπάρχουν, Φαρμακευτική αγωγή μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και συνήθως σε πολύ μεγάλες ηλικίες.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Σκόλας Γιώργος,
Πρόληψη & Λειτουργική αποκατάσταση κακώσεων του γόνατος, 2005
Σκόλας Γιώργος, Ασκήσεις σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, 2008