Αρθρίτιδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα πόνου, φλεγμονής και οιδήματος στην περιοχή των αρθρώσεων.


Υπάρχουν πολλά είδη αρθρίτιδας:

1. Η οστεοαρθρίτιδα που οφείλεται στην φθορά του χόνδρου
2. Η μετατραυματική (μετά από σοβαρό τραυματισμό της άρθρωσης)
3. Ουρική αρθρίτιδα, οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα
4. Σηπτική αρθρίτιδα από μολύνσεις από μικρόβια
5. Αντιδραστική αρθρίτιδα, λόγω αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιες ουσίες και τροφές
6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πιο σοβαρή μορφή αρθρίτιδας.

    artritida1
ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ & ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδες.

Βέβαια τα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να ξεκινούν για τον ασθενή όταν υπάρχουν φλεγμονές στις αρθρώσεις. Η άσκηση πρέπει να ξεκινά 48 ώρες μετά την απομάκρυνση της φλεγμονής.
Η άσκηση πρέπει να στοχεύει στην διατήρηση και την επαναφορά του εύρους κίνησης της άρθρωσης μέσω ασκήσεων κινητικότητας και διατάσεων.

Απαραίτητη θεωρείται η αύξηση των ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας- ισορροπίας.

Ακόμα πρέπει να φροντίσουμε για την αύξηση της δύναμης των μυών που περιβάλλουν την πάσχουσα άρθρωση. Οι ασκήσεις για την αύξηση της δύναμης πρέπει να γίνονται σε όλο το εύρος της κίνησης, εκτός και εάν η κακή κατάσταση της άρθρωσης δεν το επιτρέπει, οπότε οι ασκήσεις θα εκτελούνται στο επιτρεπόμενο εύρος κίνησης που δεν προκαλούν πόνο.

Οι ασκήσεις που θα επιλεγούν πρέπει να είναι λειτουργικές και να ανταποκρίνονται στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, να γυμνάζουν ιδιαίτερα τους μείς που ανταποκρίνονται στην απορρόφηση φορτίων.

Τέλος να επισημάνουμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην λήψη αναλγητικών φαρμάκων πριν την προπόνηση, και αυτό γιατί η μειωμένη αίσθηση του πόνου (λόγω του αναλγητικού) μπορεί να μας ξεγελάσει και να μας οδηγήσει σε αυξημένη επιβάρυνση κατά την διάρκεια της άσκησης, στην συνέχεια σε φλεγμονή και πόνο, που θα κρατήσει το άτομο μακριά από την άσκηση. Συγχρόνων μπορεί να του δημιουργήσει και την αίσθηση αποστροφής για την άσκηση, πράγμα ιδιαίτερα κακό για τον ασθενή.