Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΑΙΤΙΕΣ

Στα περισσότερα άτομα, τα σημάδια και τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την μέση ηλικία, αλλά η διαδικασία αρχίζει πολύ νωρίτερα. Συνδέεται συνήθως με την υπέρχρηση της άρθρωσης για επαγγελματικούς ή αθλητικούς λόγους. Δευτερογενής αιτία είναι σε ορισμένες περιπτώσει, λόγω ύπαρξης πόνου η αναστολή η ο περιορισμός της κίνησης με αποτέλεσμα την αδυναμία του τετρακέφαλου, που θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο, αστάθειας επιπλέον επιβάρυνσης της άρθρωσης και αύξησης του πόνου.

Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας (& του γόνατος) έχουμε:
 - Βλάβες στον αρθρικό χόνδρο
 - Στένωση μεσαθρίου διαστήματος
 - Ανάπτυξη οστεοφύτων

osteorarthritidagonatos3

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΣΤΕΟΑΘΡΙΤΙΔΑΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

Με την κατανόηση της φύσης της οστεοαρθρίτιδας ο ασθενής μπορεί να διενεργήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής του, που θα καταστήσουν το πρόβλημα λιγότερο ενοχλητικό. Ο ασθενής πρέπει να καταλάβει ότι πάρα πολλή δραστηριότητα η επίσης πολύ λίγη δραστηριότητα θα καταστήσει το πρόβλημα χειρότερο. Στην διάρκεια του χρόνου & μέσω της εμπειρίας κάθε άτομο μαθαίνει το βέλτιστο επίπεδο δραστηριότητας.

Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα στην καθημερινότητα του ή στον τρόπο άθλησης. Το τρέξιμο θα πρέπει να αποφεύγεται & να προτιμούνται δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή η κολύμβηση. Από την άλλη το ύψος του καθίσματος στο ποδήλατο είναι καθοριστικής σημασίας για την σωστή λειτουργία & την λίπανση της άρθρωσης.


Το γονάτισμα θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως και το κάθισμα στην ίδια θέση για πολλή ώρα.


Η φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου.

osteorarthritidagonatos1


ΟΣΤΕΟΑΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ & ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αρθρίτιδες. Βεβαία τα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να ξεκινούν για τον ασθενή όσο υπάρχει φλεγμονή στην άρθρωση. Η άσκηση θα ξεκινήσει τουλάχιστον 48 ώρες μετά την απομάκρυνση της φλεγμονής.
Ο πρώτος στόχος της άσκησης θα είναι η διατήρηση του φυσιολογικού εύρους κίνησης της άρθρωσης, για την μείωση της ακαμψίας.

Ακόμη οι ασκήσεις που θα διατηρήσουν την δύναμη του τετρακέφαλου και των καμπτήρων μυών του μηρού, είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της άρθρωσης.
Στις ασκήσεις κινητικότητας δεν έχουμε φορτίο για να ενθαρύνουν την κίνηση του γόνατος και να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος κίνησης (χωρίς πόνο βέβαια).
Στις ασκήσεις ενδυνάμωσης χρησιμοποιούμε φορτίο που δεν προκαλεί πόνο κατά την διάρκεια της άσκησης η μετά την άσκηση.
Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας θα εκτελέσει ο ασθενής για την απαραίτητη βελτίωση της ιδιοδεκτικής του ικανότητας και της ισορροπίας της άρθρωσης.

osteorarthritidagonatos2
Θέλω να επισημάνω ότι πριν την προπόνηση ο ασθενής δεν θα πρέπει να έχει κάνει χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Έτσι μόνο θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αυξημένη επιβάρυνση κατά την άσκηση επειδή μας ξεγέλασε η μειωμένη αίσθηση του πόνου, λόγω του φαρμάκου και να προκαλέσουμε φλεγμονή και πόνο που θα κρατήσει το άτομο μακριά από την γύμναση και ίσως του δημιουργήσει & την αίσθηση αποστροφής για την άσκηση.


Εμείς στο «Κέντρο Γυμναστικής LIFE» είμαστε ένα από τα ελάχιστα σημεία στην Ελλάδα που μπορείτε να κάνετε μια ολοκληρωμένη γυμναστική αγωγή για τη σταθεροποίηση και Βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Μαζί με το πρόγραμμα των ασκήσεων θα ενημερωθείτε και για τον τρόπο γύμνασης προστασίας που θα πρέπει να ακολουθείτε και στον μέλλον.

Απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός για την φλεγμονή και τον πόνο. Ακόμη πιο απαραίτητη για την άρθρωση είναι η φυσιολογική υποστήριξη της και τον περιορισμό των φλεγμονών και των πόνων που θα καταστήσουν το πρόβλημα λιγότερο ενοχλητικό και για την αποτροπή της επιδείνωσης η της βελτίωσης της (αναλόγως το πόσο προχωρημένη είναι η οστεοαρθρίτιδα). Έτσι θα πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτό μπορεί να μας το προσφέρει η «Μεταθεραπευτική Γυμναστική».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Σκόλας Γιώργος,
Πρόληψη & Λειτουργική αποκατάσταση κακώσεων του γόνατος, 2005
Σκόλας Γιώργος, Ασκήσεις σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, 2008