Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΕΣ

Είναι μια φλεγμονώδης ή αρθρική κατάσταση, που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη.
Είναι αγνώστου αιτιολογίας, αν και οι ασθενείς παρουσιάζουν ένα κοινό γενετικό παράγοντα. Ένα γονίδιο που ονομάζεται Η1Α Β27 βρίσκεται στο 90% των ατόμων με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ή Σπονδυλοαρθρίτιδα) ενώ αντίθετα βρίσκεται μόνο στο 5% - 10% του γενικού πληθυσμού. Μόνο το 10% - 15% των ανθρώπων αυτών που έχουν το γονίδιο θα εκδηλώσουν τελικά τη νόσο.
Συνήθως στους ασθενείς με προδιάθεση θα εμφανιστεί μετά από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται κυρίως σε νέους άνδρες (16-35 ετών) με συμπτώματα οσφυαλγίας και σπανιότερα στις γυναίκες και με ηπιότερα συμπτώματα στα γόνατα και τα ισχίο και αργότερα επεκτείνεται στη σπονδυλική στήλη.

aggilopoihtiki1


Αρχικά επηρεάζονται οι ιεραλογόνες αρθρώσεις, ενώ στη συνέχεια μπορεί να επηρεαστούν οι αρθρώσεις των ισχίων των ώμων και τα γόνατα. Συχνά παρατηρείται πρωινή δυσκαμψία στη μέση, ενώ προοδευτικά τα συμπτώματα επεκτείνονται σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη. Πολλές φορές τα άτομα ξυπνούν το βράδυ από πόνο στη μέση. Ενώ τα συμπτώματα βελτιώνονται από την κίνηση και την άσκηση.
Βέβαια μετά από κάποια χρονική περίοδο ο πόνος και η δυσκαμψία επεκτείνονται σε ανώτερα σημεία της Σ.Σ. και στο θώρακα.
τελικά η φλεγμονή έχει σαν αποτέλεσμα τη αγκύλωση της Σ.Σ. η φυσιολογική ευκαμψία χάνεται και ο κορμός γίνεται δύσκαμπτος. Τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται κύφωση στη Σ.Σ., με αποτέλεσμα το άτομο να περπατάει σκυφτό, ενώ αν αγκυλώσει και ο αυχένας το πηγούνι πλησιάζει στο θώρακα.

Σε ακραίες περιπτώσεις ασθενείς εμφανίζουν φλεγμονή στα μάτια και σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν και οι καρδιακές βαλβίδες.
Ακόμα στις περιπτώσεις που έχουμε αγκύλωση των πλευρών θα παρατηρηθεί απώλεια της φυσιολογικής έκπτυξης του θώρακα κατά την εισπνοή.
Το βασικό σημείο που προσβάλλει αυτή οι ασθένεια είναι οι σύνδεσμοι που συγκρατούν (δένουν) τις αρθρώσεις της Σ.Σ. οι οποίοι ασβεστοποιούνται με αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργικότητας και τη δυσκαμψία που θα οδηγήσουν τον ασθενή στην χαρακτηριστική αυχενοθωρακική κύφωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θεραπεία της αιτίας που προκαλεί την Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα δεν υπάρχει, γιατί η αιτία είναι άγνωστη (αυτοάνοσο νόσημα). Άρα μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για την ίαση της Αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

Η φαρμακευτική αγωγή που θα προτείνει ο ιατρός στόχο θα έχει τη μείωση των φλεγμονών και του πόνου.

Ακόμα στις περιπτώσεις μεγάλης παραμόρφωσης μπορούμε να τη διορθώσουμε χειρουργικά με οστεοτομία της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.).
Όμως η τακτική και επιμελής σωματική άσκηση, καθώς και η διόρθωση της σωματικής στάσης είναι πολύ σημαντικά για την αποφυγή- πρόληψη ακραίων παραμορφώσεων.

 

ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Όπως αναφέραμε πιο πάνω την αιτία δεν μπορούμε να τη θεραπεύσουμε γιατί απλούστατα δεν τη γνωρίζουμε. Τα συμπτώματα όμως που μας αφορούν άμεσα, μπορούμε να τα προλάβουμε σε ένα μεγάλο βαθμό αλλά και να τα κάνουμε ηπιότερα όταν αυτά υπάρχουν. Μπορούμε να κρατήσουμε σε καλό επίπεδο το εύρος κίνησης των αρθρώσεων μας και να ''αντισταθούμε'' στη μελλοντική αγκυλοποίηση τους, αλλά και να μειώσουμε το πόνο που ήδη υπάρχει. Μαζί με τη βελτίωση ή τη συντήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων θα προσπαθήσουμε επίσης να κρατήσουμε ''ανοιχτό'' το θώρακα, προκείμενου να μην έχουμε απώλεια στη φυσιολογική έκπτυξη του θώρακα κατά την εισπνοή.

Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι άσκηση για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, ποιοι δεν ενδείκνυται και γιατί.

Γνωρίζοντας ότι η άσκηση που θα κάνουμε για τη συγκεκριμένη πάθηση θα πρέπει να μην ερεθίζει τις αρθρώσεις, να κρατά την ελαστικότητα σε καλό επίπεδο, να κρατά το άνοιγμα του θώρακα στην εισπνοή σε φυσιολογικό επίπεδο αλλά και να μην προκαλεί πόνο κατά την εκτέλεση της και ούτε να γίνεται αιτία πόνου μετά την εκτέλεση της προτείνουμε:

1.Ποδήλατο στατικό με στήριξη της πλάτης. Γυμνάζομαι αερόβια, έτσι κρατάω ένα καλό πνευμονικό αερισμό, χωρίς να σκύβω μπροστά(κυφωτική τάση ) όπως θα έκανα στο κλασικό ποδήλατο και αποφεύγω τους κραδασμούς που θα είχα στο ποδήλατο δρόμου, με τη σύγχρονη παρουσία και εδώ κυφωτικής τάσης.

2.Κολύμβηση: λόγω της άνωσης δεν έχω πίεση στις αρθρώσεις. Γυμνάζω τους μις (ενδυνάμωση) αλλά κρατάω και το άνοιγμα του θώρακα λόγω των αναπνευστικών αναγκών που μου δημιουργεί το κολύμπι. Το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων δεν βελτιώνεται αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μειώνεται κιόλας λόγω της περιορισμένης γωνίας κίνησης (κυρίως στα ισχία)και της ενίσχυσης των ήδη βραχυσμένων μυών. Πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με ασκήσεις κινητικότητας που θα μας κρατήσουν ένα καλό εύρος κίνησης.

    aggilopoihtiki2 

3.Ασκήσεις Κινητικότητας: Η βασική απάντηση και για την πρόληψη και την βελτίωση στην Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα. Οι ασκήσεις κινητικότητας είναι η πρόταση της ''Μεταθεραπευτικής Γυμναστικής''. Είναι ο τρόπος που θα βελτιώσει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, θα μειώσει τις πιέσεις που ασκούνται στις αρθρικές επιφάνειες και στα μαλακά μόρια (σύνδεσμοι) της περιοχής.
Ο ειδικευμένος γυμναστής, γνώστης του σωστού τρόπου των ασκήσεων που κινητοποιούν τις αρθρώσεις θα αυξήσει ή θα κρατήσει σε καλό επίπεδο την κινητικότητα των αρθρώσεων.Οι κλασικές διατάσεις έχουν ελάχιστα αποτελέσματα συγκριτικά με τις ασκήσεις κινητικότητας, μπορούν όμως να συνυπάρξουν σε ένα πρόγραμμα που κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι δεύτερες και ενισχυτικό οι πρώτες.

Συνεπώς στην Αγκυλοποιητικη Σπονδυλίτιδα ο κεντρικός μας στόχος είναι να αποφύγουμε την αγκύλωση των αρθρώσεων. Οπότε απορρίπτουμε όλους του τρόπους άσκησης που έχουν μικρό εύρος κίνησης για τις αρθρώσεις μας ή κραδασμούς ή κυφωτικές τάσεις (εργονομία στο χώρο δουλειάς )και προσπαθούμε να γυμναστούμε με τρόπο που θα προλάβει τη χειροτέρευση της κατάστασης ή που στη χειρότερη να φρενάρει το ρυθμό επιδείνωσης.

Η Μεταθεραπευτική Γυμναστική τον τρόπο άσκησης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα τον αποκαλεί ''Ασκήσεις Κινητικότητας''. Θα συνδυαστούν βέβαια και με την άσκηση της δύναμης των αδύνατων μυών (π.χ μυς που εκτείνουν τον κορμό, με ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας που μας προστατεύουν από τις πτώσεις, και διατάσεις. 

Εμείς στο ''Κέντρο Γυμναστικής Life'' μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα για να πετύχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σκόλιας Γιώργος: Αντιμετώπιση Προβλημάτων Αυχενικής Μοίρας Σ.Σ., 2008
Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, Μηχαήλ Τσερμιαδιανός, Ιωάννης Γαϊτάνης, Σπονδυλική Στήλη, 2005