Τενοντίτιδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι τένοντες είναι ινώδεις ιστοί που συνδέουν τους μείς με τα οστά. Μεταφέροντας τη σύσπαση των μυών στα οστά δημιουργούν κίνηση. Όταν λέμε τενοντίτιδα εννοούμε την ανάπτυξη φλεγμονής στον τένοντα, που συνήθως παρουσιάζεται στην ένωσή του με τον μυ ή στην αντίστοιχη με το οστό. Αν συνυπάρχει και επηρεασμός στο έλυτρο που περιβάλλει τον τένοντα, τότε έχουμε τενοντοελυτρίτιδα. 0ι τενοντίτιδες είναι κακώσεις υπέχρησης.


Αιτίες:

Συνήθως συνυπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες, για να φτάσουμε στη φλεγμονή του τένοντα ή και ακόμα παραπάνω στη μερική ή ολική ρήξη του.

Πρέπει να έχουν γίνει πολλά λάθη ή κατ' επανάληψη, βεβαίως και από τον ασθενή ή αθλούμενο και από το γυμναστή-προπονητή (όταν πρόκειται για αθλούμενους ή αθλητές).

tenontitida6
Ορισμένες από τις βασικές ή συνήθεις συγχρόνως αιτίες είναι

 - Κληρονομικότητα
 - Κατάχρηση φαρμάκων
 - Κακή εργονομία στο χώρο δουλειάς.
 - Υπερβολική καταπόνηση, χωρίς περιθώρια ξεκούρασης
   και ανάνηψης της περιοχής.
 - Ύπαρξη σοβαρής νόσου, όπως ρευματοειδούς
   αρθρίτιδας.
tenontitida3 
- Απουσία & ελλιπής προθέρμανση.
- Απουσία & ελλιπής αποθεραπεία ( μακροχρόνια ).
- Κακή τεχνική στην εκτέλεση ασκήσεων.
- Υπερβολική προπόνηση σε νεαρούς αθλητές κατά τη
  διάρκεια της Ανάπτυξης
- Μυϊκές ανισορροπίες και αδυναμίες.
- Παραμορφώσεις Σ.Σ ( π.χ. κολίωση,κύφωση.) που
  επιφέρουν μονόπλευρη Επιβάρυνση.
- Πλειομετρική προπόνηση δυσανάλογη για το επίπεδο
  του αθλητή.
tenontitida8 


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μας δίνει μια τενοντίτιδα στο πρώτο στάδιο παρουσιάζονται με πόνο κατά την κατάσταση ηρεμίας ή και τη νύχτα. Στη συνέχεια ο πόνος παρουσιάζεται και κατά την προσπάθεια και έχει ως συνέπεια τον περιορισμό της κίνησης.

Συγχρόνως συνήθως συνυπάρχει οίδημα,
πάχυνση και σκλήρυνση του ελύτρου που με
τη σειρά του θα εμποδίζει την ολίσθηση του τένοντα.

Ο περιορισμός της κίνησης θα μας οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και ίσως και σε μυϊκό σπασμό.

tenontitida1
 
 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Όπως αναφέραμε παραπάνω οι τενοντίτιδες είναι κακώσεις υπέρχρησης βασικά.
Συνεπώς πριν μπούμε στη περιγραφή του τρόπου θεραπείας, σωστό και επιβεβλημένο είναι να πούμε δύο λόγια για την πρόληψή τους.
  

- Σε περίπτωση πόνου, ξεκουράζουμε αμέσως τη πονεμένη περιοχή.

- Καλή εργονομία στο χώρο δουλειάς με συχνά διαλείμματα των περιοχών που κουράζουμε

- Σωστή στάση του σώματος

- Καλή προθέρμανση των περιοχών που θα δουλέψουμε και στην προπόνηση και στο σπίτι και στην δουλειά (οικιακά, κομπιούτερ κ.α)

- Καλό μυϊκό σύστημα, ισορροπία ανταγωνιστών μυών

- Πολυαθρικές κινήσεις – ασκήσεις στην γύμναση και στις διάφορες δραστηριότητες

- Εναλλαγές δραστηριοτήτων, αποφυγή υπερφόρτωσης μιας περιοχής

- Συχνά διαλείμματα κατά την προπόνηση

 tenontitida4
- Σωστή αναλογία ποσότητας και ποιότητας κατά την άσκηση

- Σωστή αποθεραπεία καθημερινά, μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα και όχι μόνο μετά την προπόνησηΗ «μεταθεραπευτική γυμναστική» είναι ο σύγχρονος τρόπος πρόληψης και αποθεραπείας της γυμναστικής επιστήμης. Ως τέτοια λοιπόν θα πάρει πάνω της και το μεγαλύτερο κομμάτι και στην αποθεραπεία της τενοντίτιδας.

Πρώτο μέλημα μας βέβαια στην περίπτωση της τενοντίτιδας είναι η διακοπή όλων των δραστηριοτήτων που συμμετέχει η πάσχουσα περιοχή. Από φαρμακευτικής πλευράς ο γιατρός θα συστήσει αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής που θα συνοδεύεται τις πρώτες ημέρες με εφαρμογή πάγου 3-4 φορές την ημέρα, αναρροπη θέση του μέλους ίσως και κάποιο ελαστικό επίδεσμο για ακινητοποίηση της περιοχής στην οξεία φάση. Όμως το πρόγραμμα των ασκήσεων που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής είναι το σπουδαιότερο αλλά και χρονοβόρο συγχρόνως.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποκατάσταση του κολλαγόνου των ιστών του τένοντα χρειάζεται ένα βάθος 3 μηνών περίπου.

Έτσι και το πρόγραμμα γυμναστικής που θα προτείνουμε, εκτός του ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσει πόνο, θα πρέπει να είναι προοδευτικά αυξανόμενο σ' όλα του τα επίπεδα. Οι ασκήσεις κινητικότητας με αργό τρόπο και στο επιτρεπόμενο εύρος κίνησης, μαζί με την βοήθεια της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης. Στην επόμενη φάση η αύξηση της δύναμης των μυών της περιοχής με προοδευτικό τρόπο και η βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας θα βελτιώσουν την σταθερότητα της άρθρωσης. Σ αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα και η σωστή αναλογία δύναμης των ανταγωνιστών μυών.
Τέλος στο επόμενο στάδιο θα περάσουμε και σε ειδικές προσαρμογές δύναμης ( για αθλητές) αντοχής και επαναφοράς στις φυσικές δραστηριότητες του αθλητή – αθλούμενου ασθενή. Η ίδια περίπου διαδρομή θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση μετεγχειρητικής αγωγής (για αυτόν επιπλέον τον λόγο, καλό είναι να προλάβουμε μια ολική ρήξη του τένοντα). 

tenontitida9


Επειδή η τενοντίτιδα δεν είναι καθόλου αθώα πάθηση, πρέπει να την αποθεραπεύουμε το συντομότερο δυνατό, από τα πρώτα σημάδια που μας δίνει και να μην την υποτιμούμε, γιατί σε περίπτωση χρόνιας τενοντίτιδας ο ασθενής θα υποστεί:
 - Μακρύ διάστημα αποθεραπείας
 - Μακρύ διάστημα ειδικής προπόνησης
 - Μακρύ διάστημα αποχής από το άθλημα, την άσκηση η την εργασία
 - Πιθανά χρόνια προβλήματα στο μέλλον
 - Συντήρηση με ειδικές ασκήσεις στο υπόλοιπο της ζωής του
 - Πιθανό σταμάτημα αθλητικής καριέρας
 - Ψυχολογικές επιπτώσεις με αιτία την κάκωση
 - Προσοχή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα στην προσπάθεια ορισμένων γιατρών για την θεραπεία της τενοντίτιδας με ενέσεις κορτιζόνης. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής (ρήξης) του τένοντα στην συνέχεια.