Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (η «ασθένεια του υπολογιστή») βασικά είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης, που έχει σαν αποτέελσμα την συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Καθώς το μέσο νεύρο μαζί με τους τένονετες των καμπτήρων των δακτύλων περνά μέσα από το καρπιαίο σωλήνα, παγιδεύεται από το οίδημα που μπορεί να οφείλεται σε τενοντίτιδα συνήθως.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια «σήραγγα» που έχει οροφή τον «εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού» και σαν βάση τα οστά του καρπού. Μέσα απ' αυτή την στενή σήραγγα θα περάσει το μέσο νεύρο για να νευρώσει τον δείκτη, τον μέσο δάκτυλο αλλά και την βάση του αντίχειρα όπως το κοιτάμε από τη παλαμιαία πλευρά.

 

ΑΙΤΙΕΣ

Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο είναι:
1. Υπέχρηση: επαναλαμβανόμενες «μικρές κινήσεις» βασικά, μέσα στην καθημερινότητα μας, που εδώ απαιτούν μεγάλες δυνάμεις στην μονάδα του χρόνου, αλλά διαρκούν πολύ. Σαν τέτοιες είναι η χρήση υπολογιστή, η δουλειά της γραμματείας, οι οικιακές εργασίες, η δουλειά του μουσικού, του ταμία, κ.α.
2. Ηλικία: συνήθως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρουσιάζεται σε μεγάλες ηλικίες 30-60 ετών.
3. Κληρονομικότητα: όταν υπάρχει μικρός καρπιαίος σωλήνας
4. Φύλο: παρατηρείται 3-5 φορές συχνότερα σε γυναίκες
5. Διάφορες παθήσεις: Διαβήτης Ρευματοειδής αρθρίτιδα, παθήσεις θυρεοειδούς παίζουν κάποιο ρόλο στην παρουσίαση του συνδρόμου.

karpieossolinas1


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 - Μούδιασμα η βελόνιασμα στο χέρι
 - Πόνος στο καρπό και στο χέρι
 - Αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος σε αντίχειρα, δείκτη και μέσο δάκτυλο
 - Πόνος που αντανακλά σε όλο το χέρι μέχρι και ώμους και αυχένα, με επιδείνωση την νύχτα
 - Αίσθηση αδεξιότητας και αδυναμίας για λεπτές κινήσεις
 - Ατροφία μυών του αντίχειρα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το μόνο που θέλουμε να τονίσουμε στην περίπτωση της διάγνωσης (γιατί είναι θέμα του υπεύθυνου γιατρού) είναι, η αποφυγή σύγχυσης με προβλήματα ώμου η και αυχένα. Γιατί μια «καθαρή» διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή αποθεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συντηρητική είναι η θεραπεία των περισσότερων περιπτώσεων του συνδρόμου. Η χειρουργική έχει θέση μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν έφερε αποτέλεσμα και συνιστάται βασικά στην απελευθέρωση του νεύρου με διατομή του συνδέσμου που κλείνει από πάνω τον καρπιαίο σωλήνα.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
 - Χρήση πάγου 3-4 φορές την μέρα για 3 ημέρες
 - Νάρθηκα που βοηθά στην ακινητοποίηση στην ουδέτερη θέση την άρθρωση του καρπού και κυρίως κατά την νύχτα
 - Αποχή από χειρονακτικές εργασίες και ξεκούραση της περιοχής
 - Αντιφλεγμονώδη
 - Πρόγραμμα ασκήσεων
karpieossolinas3

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ & ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η μεταθεραπευτική γυμναστική είναι η σύγχρονη άποψη της γυμναστικής επιστήμης, για την πρόληψη και την αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μια κατ' εξοχήν πάθηση υπερχρησίας. Συνεπώς ο γνώστης γυμναστής έχει να προτείνει και για την πρόληψη της πάθησης αλλά και την αποθεραπεία της. Ακόμα και στις περιπτώσεις ατόμων που δεν πρόλαβαν το πρόβλημα, αφού τους βοηθήσουμε να το ξεπεράσουν, θα τους οπλίσουμε με πληροφορίες, για τον τρόπο εργασίας τους, τέτοιες που θα τους προστατέψουν από την πιθανή επανεμφάνιση του συνδρόμου.

Απ' την άλλη το πρόγραμμα των ασκήσεων που θα ακολουθήσει ο ασθενής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

 - Ασκήσεις κινητικότητας
 - Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
 - Ασκήσεις ενδυνάμωσης
 - Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση
 - Ασκήσεις διάτασης
 - Ο πάγος καλό είναι να ακολουθεί της γύμνασης
karpieossolinas2

Συνεπώς το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι βασικά αποτέλεσμα υπέρχησης. Κύρια αιτία είναι η τενοντίτιδα των καμπτήρων μυών του καρπού. Η αποκατάσταση του τις περισσότερες φορές είναι πλήρης, κάποιες χρειάζεται και μακρύ χρόνο μηνών και σπάνια την χειρουργική αντιμετώπιση.

Η μη επανεμφάνιση του είναι προϊόν γνώσης και αλλαγής των συνθηκών που τον προκάλεσαν.

Πριν ο ασθενής στραφεί σε ενέσεις η στην χειρουργική αντιμετώπιση, προτείνουμε να προηγηθεί και αντιμετώπιση του συνδρόμου μέσω της «μεταθεραπευτικής γυμναστικής».

Εμείς στο «Κέντρο Γυμναστικής LIFE» έχουμε την γνώση και την εμπειρία να σας βοηθήσουμε αποτελεσματικά στην αποκατάσταση σας από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, με το πιο φυσικό και χωρίς πόνους τρόπο. Με απλές ασκήσεις γυμναστικής.