Οσφυαλγία - Πόνος στη Μέση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΕΣ

Βασικές αιτίες πόνου στη μέση μας είναι

1. Μυικές και συνδεσμικές κακώσεις
2. Δισκοπάθειες(Κοίλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
3. Σπονδυλόλυση
4. Σπονδυλολίσθηση
5. Συνδρομο οπισθίων αρθρώσεων
6. Ασταθεια Σ.Σ(κυρίως Ο.Μ)
7. Δυσλειτουργια Ιερολαγόνιων αρθρώσεων
8. Συνδυασμος προβλημάτων μέσης με προβλήματα ισχίου

Ο πόνος συνήθως είναι τοπικός (οσφυαλγία) ή και επεκτείνεται και στα κάτω άκρα(ισχιαλγία) όταν(η κοίλη του δίσκου συνήθως ) ερεθίζει το αντίστοιχο νεύρο. Το πρώτο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του για το προσδιορισμό της αιτίας του πόνου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ακολουθείται συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει τη φαρμακευτική στις περιπτώσεις έντονου πόνου(παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη) και την άσκηση.

 osfyalgia1 

ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ


Το πρώτο που έχει να κάνει ο ειδικευμένος γυμναστής, έχοντας τη διάγνωση του γιατρού στα χεριά του είναι να ψάξει τις βασικές αιτίες που μπορεί να έφεραν τον ασθενή σε αυτή τη θέση και να αλλάξει όσες από αυτές μπορούμε να αλλάξουμε.
Ένα ''ιστορικό'' δηλαδή της καθημερινότητας του. Από το επάγγελμα του ,τη στάση σώματος,τον τρόπο γύμνασης , ή την έλλειψη γύμνασης κ.ο.κ.
Στη συνεχεία θα προτείνει τις όπιες αλλαγές εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν στη καθημερινότητα του ασθενη, μεταξύ των όποιων θα είναι σίγουρα και η ολοκληρωμένη και στοχευόμενη γύμναση του.

Εδώ θα σταθούμε λίγο γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.
Πρώτον η γύμναση για τον πόνο στη μέση δεν είναι μια απλή και πρόχειρη πρόταση ασκήσεων κοιλιακών και ραχιαίων. Πολλές φόρες έχουν γίνει αίτια για χειροτέρευση της κατάστασης του ασθενούς.

Δεύτερον στόχος του προγράμματος πρέπει να είναι

α) ενδυνάμωση αδυνάμων μυών
β) διάταση των βρασμένων μυών
γ) αύξηση της κινητικότητας της Σ.
δ) βελτίωση της σταθεροποίησης της Σ.Σ
ε) αύξηση της ιδιοδεκτικότητας

Τρίτον σωστή αξιολόγηση των μυών που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες για να μη φέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τέταρτον για να γίνουν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας και να έχουμε κατανοήσει ποιοι είναι οι μηχανισμοί που υποστηρίζουν την Σ.Σ., γιατί η αλλαγή των ισορροπιών της Σ.Σ. μας φέρνει τα προβλήματα στους δίσκους (δύσκολη) ή τις οπίσθιες αρθρώσεις, ενόχληση των νεύρων της περιοχής, πόνο και κακή ποιότητα ζωής
            osfyalgia2

 


 

Τρία συστήματα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους ευθύνονται για τη σταθεροποίησης της Σ.Σ.:
1) Οστά και σύνδεσμοι της Σ.Σ που παθητικά συμμετέχουν στη σταθεροποίησης της και της δίνουν τη δυνατότητα, λόγω των κυρτωμάτων της να ανέχεται μεγάλα φορτία. Οι σύνδεσμοι επίσης δίνουν επιπλέον σταθερότητα αυξάνοντας την ακαμψία της Σ. Σ παρεμποδίζοντας κινήσεις έξω από το φυσιολογικό εύρος κίνησης.
2) Μυϊκό σύστημα. Συμμετέχει ενεργά στη σταθεροποίησης της Σ. Σ μέσω της Μυικής συστολής . Η αλλαγή και της συνεργατικής δράσης των μυών μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών, συμμετέχοει έμμεσα ή άμεσα στη σταθεροποίησης της
3)Νευρικό σύστημα συντονίζει τη δράσης των δυο άλλων . Είναι το συστήματα έλεγχου του μυοσκελετικού συστήματος , μέσω των νευρικών ώσεων και των ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων.

Η συγχρονη προπονητικη αντιμετωπιση των προβληματωντης Σ.Σ. απαιτει την ενιαια αντιμετωπιση του Νεύρο-Μυο-Σκελετικου συστήματος. Τα αποτελέσματα που θα έχουμε από τη σφαιρικη αντιμετωπιση του προβληματος, που μας προσφερει η Μεταθεραπευτική γυμναστικη γινονται πολύ γρηγορα ορατα (από τις πρωτες μερες) από τον ασθενή. Συγχρόνως τον θωρακιζουμε προληπτικα και για το μελλον, στοχευοντας σε μια καλή ποιότητα ζωής.

Εμεις στο ''Κεντρο γυμναστικης Life'' έχουμε τη γνωση που θα βοηθήσει στα ''προβλήματα μέσης''. Απαραίτητη προϋποθεση η ιατρικη διάγνωση που θα μας δειχνει την αιτια του προβληματος. Η Μεταθεραπευτική Γυμναστική είναι ο μοναδικος τροπος αποκαταστασης των προβλημάτων της μέσης και μαλιστα με τον πιο φυσικο τρόπο. Τωρα πια ο πόνος στη μέση δεν είναι ανίκητος.