Ισχιαλγία

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ισχιαλγία σημαίνει πόνος στο κάτω άκρο που οφείλεται σε ερεθισμό κάποιας από τις νευρικές ρίζες που σχηματίζουν τα μεγάλα νεύρα του.

Το ισχιακό νεύρο σχηματίζεται από τις δυο τελευταίες ρίζες της οσφυϊκής μοίρας και τη πρώτη ρίζα της ιερής μοίρας της Σ.Σ .καθώς κατεβαίνει προς τη πίσω πλευρά του μηρού εξέρχεται από τη λεκάνη περνώντας πίσω η και μέρος του νεύρου μέσα από τον απιοειδή μυ.

Ο ερεθισμός αυτού του νεύρου είναι συχνότερος των υπόλοιπων και γι αυτό δίνει το όνομα του στην ισχιαλγία. Όταν ερεθιστεί θα μας δώσει πόνο από τους γοφούς στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού την πίσω και την έξω επιφάνεια της κνήμης και κάποιες φορές μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού.

Στις περιπτώσεις που ο πόνος παρουσιάζεται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού οφείλεται στον ερεθισμό του μηριαίου νεύρου και όχι του ισχιακού.Το Μηριαίο σχηματίζεται από τις ρίζες 2-3-4 της οσφυϊκής μοίρας
Στην περίπτωση της Ισχιαλγίας ο πόνος είναι οξύς και συχνά περιγράφεται ως ηλεκτρικό ρεύμα που ξεκινά από το γοφό και επεκτείνεται στο μηρό έως και τα δάκτυλα ορισμένες φορές.

Η πιο συχνή αιτία Ισχιαλγίας είναι η παρουσία δισκοκήλης και η σπονδυλική στένωση.

Η θεραπεία της Ισχιαλγίας που θα ακολουθήσει ο ασθενής είναι ανάλογη της αιτίας που τη προκαλεί αλλά και το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης.

 

   isxialgia1

ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ

Μετά από την ιατρική διάγνωση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τη συντηρητική του θεραπεία εφόσον η περίπτωση δεν είναι σοβαρή και δεν θα χρειαστεί την χειρουργική επέμβαση.
Αυτή θα περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή από τη μια που στόχο θα έχει τον περιορισμό του πόνου και την ύπαρξη φλεγμονής.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει ένα γυμναστικό πρόγραμμα ανάλογο της αιτίας που προκαλεί την ισχιαλγία.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στις ενότητες Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου και Στένωση Σπονδυλικού σωλήνα.

 isxialgia2