Δισκοκήλη - Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Καθώς ο πηκτοειδής πυρήνας του δίσκου πιέζει προς τα έξω τον ινώδη δακτύλιο δημιουργείται ένα εξόγκωμα στην εξωτερική επιφάνεια του δίσκου. Ο πηκτοειδής πυρήνας συνήθως βρίσκει πέρασμα μέσα από μικρές ρίξεις του ινώδης δακτυλίου, που προκλήθηκαν κυρίως από συνεχείς μικροτραυματισμούς που προκάλεσαν οι στροφικές κινήσεις της Σ.Σ. Πολλές μικρορίξεις του εξωτερικού δακτυλίου θα δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη και θα επιτρέψουν στον πυρήνα να προβάλει προς τα έξω. Συνήθως οι ρίξεις συμβαίνουν στο οπίσθιο-πλάγιο τμήμα του δακτυλίου.

diskokili2


Όταν ο πυρήνας διαρρεύσει από το δίσκο θα ασκήσει πίεση στη νευρική ρίζα αμέσως πριν την έξοδο της από το μεσοσπονδύλιο τμήμα. Η πίεση αλλά και ο ερεθισμός της ρίζας από της ουσίες του πηκτοειδή πυρήνα προκαλεί πόνο που θα γίνει αντιληπτός σε όλη τη πορεία του νεύρου στα κάτω άκρα(ισχιαλγία).
Βέβαια δεν αρκούν οι ρίξεις του εξωτερικού δακτυλίου αλλά και ο πυρήνας να είναι αρκετά ρευστός και ζελατινώδης Έτσι με το βάρος και τη πίεση που θα δεχθεί ο δίσκος να βρει διέξοδο ο ρευστος πυρήνας προς τα έξω. Ενώ αν έχουμε μια προχωρημένη εκφύλιση του δίσκου(μεγαλύτερες ηλικίες) αυτή συνήθως θα συνοδεύεται και από αφυδάτωση του πυρήνα με περιορισμένη ρευστότητα άρα και ικανότητα να κινηθεί προς τα εξωτερικά τοιχώματα του δακτυλίου.
Γι αυτό η δισκοκήλη είναι συχνότερη σε νεότερους ανθρώπους. Πιο συχνά παρατηρείται στην Οσφυϊκή Μοιρα, λιγοτερο στην Αυχενική και σπάνια στη θωρακική Μ.Σ.Σ.

Βασική αιτία της δισκοκήλης δεν είναι η κίνηση που κάναμε πριν την εμφάνιση του πόνου. Αυτή ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το πρόβλημα ήταν ο εκφυλισμός του δίσκου με τη πάροδο του χρόνου.Η εξασθένηση του ινώδους δακτυλίου από τη συνάθροιση ρήξεων στη περιφέρεια του και η προβολή του πηκτοειδούς πυρήνα προς τα έξω. Επίσης αυτό που είναι σίγουρο σαν πιο ισχυρή αιτία, πέρα από κάθε άλλη,είναι οι μηχανικές επιβαρύνσεις που δέχεται η Σ.Σ και μάλιστα οι μονόπλευρες .

Συμπτώματα
Μια δισκοκήλη θα αρχίσει με τοπικούς πόνους στη μέση που θα κρατάνε μερικές μέρες και θα υποχωρούν στη συνέχεια.Κάποια στιγμή όμως όταν ο πυρήνας του δίσκου πιέσει τη ρίζα του νεύρου ο πόνος θα γίνει ιδιαίτερα αισθητός και στο κάτω άκρο.
Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει από τη κάμψη του κορμού η τη πλάγια κλίση και σπανιότερα κατά την έκταση. Το σώμα παρουσιάζει μια πλάγια κλίση και η Οσφυϊκή λόρδωση μειώνεται και η μέση μοιάζει επίπεδη.
Όταν η δισκοκήλη είναι Αυχενική μπορεί να μην ενοχλεί καθόλου τον αυχένα και ο πόνος να γίνεται αισθητός στο βραχίονα. Εκτός από το πόνο μπορεί να παρουσιαστεί και αδυναμία των μυών του άνω άκρου.
Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει ακόμα και από το βήξιμο ή το φτέρνισμα και να μην αφήνει κάποιον να κοιμηθεί.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗΣ
1. Χειρουργικά, για το 3%-5% των ασθενών, εφόσον η συντηρητική αγωγή δεν βελτιώσει το πρόβλημα.
2. Συντηρητική αγωγή:
2.1. φαρμακευτική αγωγή
στη περίπτωση έντονου πόνου
2.2  γυμναστική

diskokili3

ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

-Τι είναι μεταθεραπευτική γυμναστική;
Είναι ο σύγχρονος τρόπος της γυμναστικής επιστήμης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων.
-Πως αντιμετωπίζει την περίπτωση δισκοκήλης;
Όπως είπαμε παραπάνω η βασική δημιουργία μιας δισκοκήλης είναι οι μονόπλευρες μηχανικές επιβαρύνσεις που δέχεται Η Σ.Σ και κατ' επέκταση και οι δίσκοι. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι μονόπλευρες γιατί έχουμε κακή στάση σώματος ή κακή στάση στο χώρο εργασίας μας ή κάποιο τραυματισμό ή αποτέλεσμα περιορισμένου εύρους κίνησης των αρθρώσεων. Επιβαρυντικά έρχεται να προστεθεί στις προαναφερθείσες αιτίες και το αυξημένο βάρος και οι πολύωρες σταθερές θέσεις που κρατάμε στην καθημερινότητα μας (τι όρθιοι τι καθιστοί) όπως και η αστάθεια της Σ.Σ.
Η μεταθεραπευτική γυμναστική στόχο έχει την αλλαγή των ισορροπιών στο σώμα μας προκειμένου να πάψουν αυτές οι μονόπλευρες πιέσεις να ασκούνται στη Σ.Σ και κατ΄επέκταση και στους δίσκους.

diskokili1
Δεν θα γιατρέψει τη κήλη. Άλλωστε όπως έχει παρατηρηθεί αυτή έχει τη τάση να υποχωρεί συνήθως με τη πάροδο του χρόνου.
-Θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα όμως ενιαία ως το Νεύρο-Μυο-Σκελετικό να ήταν ένα σύστημα
-Θα ενδυναμώσει τους αδύναμους μεις
-Θα διατίνει τους βραχυσμένους (κοντούς μεις)
-Θα αυξήσει την κινητικότητα της Σ.Σ (όλες τις μοίρες)
-Θα βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα
-Θα μειώσει την αστάθεια της Σ.Σ
-Εάν η δισκοκήλη βρίσκεται στην αυχενική μοίρα, θα συμπεριλάβει μέσα στη θεραπεία και την ισορροπία αυχένα – ώμου ως προαπαιτούμενου για τη σωστότερη αποθεραπεία της περιοχής.

Η σωστή γνώση του γυμναστή μαζί με την ανάλογη ενημέρωση του ασθενή για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στη καθημερινότητα του είναι τα καλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εμείς στο ''Κέντρο Γυμναστικής Life'' είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της θεραπείας. Η εμπειρία μας, μας οπλίζει με περισσότερο σιγουριά.
Από τα ελάχιστα σημεία στην Ελλάδα που μπορείτε να απευθυνθειτε, όχι μόνο για να ξεπεράσετε το άμεσο πρόβλημα σας , αλλά και για να χτίσετε σωστότερα το σώμα σας και να πετύχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όλοι την αξίζουμε.