Στένωση Σπονδυλικού Σωλήνα

ΠΕΡΙΓΑΦΗ

Η Σπονδυλική στένωση εμφανίζεται σαν μεμονωμένη πάθηση ή σαν πρόβλημα που είναι συνέπεια της μετατραυματικής αστάθειας ή εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Παρατηρείται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σαν σπονδυλική στένωση χαρακτηρίζεται η ελάττωση του χώρου στον σπονδυλικό σωλήνα με άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα τη συμπίεση και το τραυματισμό της αντίστοιχης νευρικής ρίζας. Η ελάττωση του χώρου προκαλείται από την ανάπτυξη οστεοφυτών λόγω οστεοαρθρίτιδας ή από τον εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της απόστασης μεταξύ των σπονδύλων, με συνέπεια οι σπόνδυλοι αλλά και τα μαλακά μόρια που τους στηρίζουν να μετακινηθούν προς το σπονδυλικό κανάλι, τραυματίζοντας τις νευρικές ρίζες ή ακόμα χειρότερα παγιδεύοντας τις .

stenosisolina1

 

Συμπτώματα

Πόνος στη περιοχή των γλουτών ή των κάτω ακρών. Ο πόνος δεν είναι συνεχής. Επιδεινώνεται με τη βάδιση και υποχωρεί όταν ο ασθενής καθίσει ή σκύψει λίγο προς τα μπροστά. Χαρακτηριστικό στοιχείο της σπονδυλικής στένωσης είναι ότι ανακουφίζεται, όταν η Σ.Σ κάνει κάμψη και επιδεινώνεται στην έκταση της. Κι αυτό γιατί κατά την έκταση μειώνεται το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα και των μεσοσπονδύλιων τρημάτων.
Εκτός από το πόνο στη μέση ή τον αυχένα μπορεί να παρατηρηθούν πόνοι ή μουδιάσματα στους γλουτούς στον μηρό ή στην κνήμη και αντίστοιχα αν το πρόβλημα είναι στον αυχένα πόνο ή μούδιασμα στον ώμο και στο ένα ή στα δυο χέρια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Χειρουργική επέμβαση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να βοηθήσει.

-Συντηρητική αγωγή:
α) φάρμακα σε περιόδους έξαρσης
β)καμπτικές ασκήσεις για ανακούφιση από τον πόνο
γ)ασκήσεις ενίσχυσης της ενδοκοιλιακής πίεσης
δ)ασκήσεις κινητοποίησης της Σ.Σ
ε)ασκήσεις ελαστικότητας (κυρίως των εκτεινόντων της Σ.Σ)
στ)βελτίωση ιδιοδεκτικότητας
ζ)αλλαγή συνηθειών που επιβαρύνουν το πρόβλημα

stenosisolina2