Σύνδρομο Οπίσθιων Αρθρώσεων

ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι οπίσθιες αρθρώσεις σχηματίζονται από την επαφή των άνω κάτω επιφανειών των αρθρικών αποφύσεων δυο γειτονικών σπόνδυλων. Καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο και περιβάλλονται από χαλαρό αρθρικό θύλακα, ο οποίος ενισχύεται προς τα μέσα και εμπρός από το ωχρό σύνδεσμο και προς τα έξω και πίσω από τον επικουρικό.

Οι αρθρώσεις αυτές συμβάλλουν στη διατήρηση της σωστής θέσης του ενός σπόνδυλου πάνω στον άλλο και εμποδίζουν την προς τα εμπρός ή την προς τα πίσω ολίσθηση τους.


Στις περισσότερες περιπτώσεις η εκφύλιση των οπίσθιων αρθρώσεων ακολουθεί ή γίνεται παράλληλα με την εκφύλιση των δίσκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και μεμονωμένα.

syndromoopisthionartroseon1
Οι οπίσθιες αρθρώσεις μεταφέρουν περίπου το 20% του βάρους που διέρχεται από τη σπονδυλική στήλη. Το ποσοστό αυτό αλλάζει ανάλογα με τη στάση. Η επιβάρυνση γίνεται μεγαλύτερη, όταν αυξάνεται η λόρδωση (οσφυϊκή ή αυχενική) και μειώνεται στη κάμψη, του σώματος ή του αυχένα.


Αιτίες κάκωσης οπισθίων αρθρώσεων

Η αύξηση της λόρδωσης είναι μια αιτία. Επίσης η απώλεια του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου που θα φέρει πιο κοντά τις αρθρικές επιφάνειες.

Στην περίπτωση του αυχένα μπορεί να προκληθεί και ζημία και από βίαιο τράνταγμα (κίνηση του αυχένα σαν μαστίγιο) από ατύχημα. 

Η επιβάρυνση των οπίσθιων αρθρώσεων έχει σαν αποτέλεσμα την αρθροπάθεια (και αυτό το αποκαλούμε σύνδρομο των οπίσθιων αρθρώσεων).

syndromoopisthionartroseon3

Παρά το ότι το σύνδρομο των οπίσθιων αρθρώσεων παραμένει αμφισβητούμενο, θεωρείται ότι ευθύνεται για το 15%- 20% των περιπτώσεων χρονιάς οσφυαλγίας. Οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας. 

Η διάγνωση είναι δύσκολη. Οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες όπως και οι ακτινογραφίες δεν μας βοηθούν στη διάγνωση. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με την ανακούφιση από τον πόνο από την τοπική έκχυση αναισθητικού στις οπίσθιες αρθρώσεις.

Μια άλλη ένδειξη της πάθησης είναι η χειροτέρευση του πόνου από την έκταση του κορμού ή του αυχένα και τη πολύωρη ορθοστασία. 
Ο πόνος από το σύνδρομο των οπίσθιων αρθρώσεων στη οσφυϊκή μοίρα μπορεί να ανακουφιστεί με: 
- Ύπτια θέση στο κρεβάτι με τοποθέτηση δυο μαξιλαριών κάτω από τα γόνατα.
- Καθιστή θέση με ελαφρά πρόσθια κλίση σώματος.
- Μετατόπιση του βάρους σώματος, από την όρθια θέση, μια στο ένα πόδι μια στο άλλο.


Θεραπεία

Θα προηγηθεί, όπως πάντα, η συντηρητική θεραπεία που καλύπτει και τις περισσότερες περιπτώσεις. Στις ακραίες περιπτώσεις ο πόνος είναι ανυπόφορος και η συντηρητική αγωγή δεν απέδωσε. Θα οδηγηθεί ο ασθενής στο χειρουργείο, για να βοηθηθεί από τις τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ή στις πιο δύσκολες περιπτώσεις από σπονδυλοδεσία. Όμως όπως είπαμε και πιο πάνω συνήθως η συντηρητική αγωγή αρκεί στις περισσότερα περιπτώσεις. Σε τι συνίσταται όμως
     - Τοπική έκχυση κορτιζόνης.
     - Φάρμακα (όταν έχουμε έντονο πόνο)
     - Ασκήσεις(σε ένα στοχευόμενο πρόγραμμα γυμναστικής δηλαδή.

ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Η μεταθεραπευτική γυμναστική έρχεται να μας προφυλάξει πρώτα από τις κακώσεις υπερχρησίας (κακώσεις από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς), ενισχύοντας τους μηχανισμούς στήριξης της Σ.Σ. και κρατώντας τα τόξα της στις φυσιολογικές γωνίες(στην περίπτωση του συνδρόμου των οπίσθιων αρθρώσεων , το οσφυϊκό και το αυχενικό).

Στη περίπτωση τη αποκατάστασης θα βοηθήσει άμεσα και στην ανακούφιση του πόνου με καμπτικές ασκήσεις αλλά και έμμεσα με ένα πλέγμα ασκήσεων που στόχο θα έχουν:

    - Διάταση των βραχυσμένων μυών που ενισχύουν τη λόρδωση

    - Ενδυνάμωση των αδύνατων μυών που ενισχύουν τη κάμψη

    - Σταθεροποίηση της Σ.Σ.

    - Κινητοποίηση σε όλες τις μοίρες της Σ.Σ.

syndromoopisthionartroseon4

Η Μεταθεραπευτική γυμναστική δηλαδή, θα υποστηρίξει με τέτοιο τρόπο τον ασθενή και στο επίπεδο της ανακούφισης από το πόνο τη περίοδο της έξαρσης αλλά κυρίως και στο επίπεδο της φυσικής του ενίσχυσης για τη μείωση των πιέσεων που δέχονται οι οπίσθιες αρθρώσεις του, μέσα στη καθημερινότητα του, από το βάρος του σώματος του βασικά, ή και από προσθετά βάρη που μπορεί να σηκώνει στο χώρο της δουλειάς.

Αλλά εκτός των ασκήσεων που προαναφέραμε ο ασθενής θα έχει ενημερωθεί, πλήρως για τη πάθηση του, τις αιτίες που τη προκαλούν και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματα στη καθημερινότητα του. syndromoopisthionartroseon2

 

Δηλαδή σήμερα έχουμε απαντήσεις και για το σύνδρομο οπίσθιων αρθρώσεων από τη γυμναστική επιστήμη. Με φυσικό τρόπο μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εμείς στο ''Κέντρο Γυμναστικής LIFE'' έχουμε τη γνώση και την εμπειρία που θα σας βοηθήσει στο πρόβλημα σας αποτελεσματικά.