Κύφωση

Περιγραφή

Η αυξημένη πρόσθια κύρτωση της θωρακικής μοίρας, πέρα από τα φυσιολογικά όρια, λέγεται κύφωση (>40).
Ηαυξημένη  κύφωση μπορεί να προκύψει από  διάφορες  καταστάσεις όπως την κακή στάση, ορισμένες συγγενείς η αναπτυξιακές ανωμαλίες, σπονδυλαρθρίτιδα, την οστεοπόρωση και διάφορες άλλες.

kifosi1

ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΚΥΦΩΣΗ
Η μη κανονική ανάπτυξη της Σ.Σ. από την βρεφική ηλικία, που μπορεί να προϋπάρχει κύφωση η οποία επιδεινώνεται όσο το παιδί αναπτύσσεται, ονομάζεται συγγενής κύφωση. Βασικές αιτίες μπορεί να είναι, κάποιος σπόνδυλος που μπορεί να έχει το σχήμα σφήνας, η επίσης και κάποιο σπόνδυλοι που μπορεί να είναι κολλημένοι μεταξύ τους.
Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

ΚΥΦΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΣΤΑΣΗ
Αρχίζει συνήθως κατά την εφηβεία. Είναι πιο συχνή στα κορίτσια και σπάνια προκαλεί πόνο. Με την σωστή γύμναση του παιδιού και με την πάροδο του χρόνου, καθώς το παιδί μεγαλώνει, η κύφωση βελτιώνεται στα φυσιολογικά όρια.

ΚΥΦΩΣΗ SCHEUERMANN'S
Μόνο με την ακτινογραφία θα καταφέρει ο γιατρός να ξεχωρίσει την νόσο, Scheuermann's από την κύφωση από κακή στάση.
Είναι η πιο συχνή στα αγόρια ενώ γίνεται εμφανής στην δεύτερη δεκαετία της ζωής (δεν έχει αναφερθεί εμφάνιση της σε παιδί κάτω των 10 ετών).
Η πάθηση αυτή οφείλεται στην παραμόρφωση των σπονδυλικών σωμάτων (μορφή σφήνας). Χαρακτηριστικές είναι όμως οι διαβρώσεις, στα όρια των σπονδυλικών σωμάτων.
Πόνος θα παρουσιαστεί στα αρχικά στάδια της νόσου μόνο στο 20% των περιπτώσεων, ενώ με την εξέλιξη της νόσου θα αυξηθεί στο 60% των περιπτώσεων. Εντοπίζεται συνήθως δίπλα στην σπονδυλική στήλη. Άλλοτε μεταξύ Σ.Σ. και ωμοπλατών, όταν η κύφωση αφορά το άνω τμήμα της θωρακικής μοίρας και άλλοτε εμφανίζεται πόνος στην οσφυϊκή μοίρα, όταν η βλάβη είναι στο κατώτερο τμήμα της θωρακικής μοίρας.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από:
1) Την σοβαρότητα της κύφωσης
2) Την ένταση του πόνου
3) Από την ηλικία

ΚΥΦΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Παρατηρείται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες ως αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης. Η συμπίεση των εξασθενημένων σπονδύλων, φέρνει την παραμόρφωση τους σε σχήμα σφήνας, με τελικό αποτέλεσμα την κύφωση στη Θ.Μ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΦΩΣΗΣ
Οι θεραπευτικές προτάσεις που έχουμε για την κύφωση είναι:
1) Κηδεμόνας
2) Χειρουργική αντιμετώπιση (ακραίες περιπτώσεις)
3) Γυμναστική

Ο κηδεμόνας πρέπει να φορεθεί για 12-18 μήνες, 22-24 ώρες ημερησίως. Στην συνέχεια και μέχρι την τελική σκελετική ωρίμανση κάθε βράδυ κατά την διάρκεια του ύπνου.
Μετά την διακοπή του κηδεμόνα παρατηρείται μια υποτροπή της κύφωσης του 30%
Χειρουργική αντιμετώπιση θα χρειαστούν μόνο το 5% των εφήβων με την νόσο του Scheuermann's. Και στην περίπτωση της χειρουργικής αντιμετώπισης όμως, πρέπει να προηγηθεί μια μερική διόρθωση πρώτα με συντηρητικό τρόπο και μετά να ακολουθήσει η χειρουργική επέμβαση (σπονδυλοδεσία).
Η Γυμναστική όπως και ο κηδεμόνας βεβαίως στόχο έχουν την βελτίωση της κύφωσης για τις περιπτώσεις που είναι «λειτουργική» η κύφωση. Λειτουργική κύφωση εννοούμαι την εύκαμπτη παραμόρφωση, που διορθώνεται τουλάχιστον 40% με την έκταση του κορμού η την ύπτια θέση.

ΚΥΦΩΣΗ & ΜΕΤΑΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τι είναι η μεταθεραπευτική γυμναστική; είναι ο σύγχρονος τρόπος της γυμναστικής επιστήμης, αντιμετώπισης & πρόληψης των μυοσκελετικών παθήσεων.
Πως δρα στην περίπτωση της κύφωσης;
Όπως στην περίπτωση της σκολίωσης της λόρδωσης, του αυχένα αλλά και άλλων πολλών μυοσκελετικών παθήσεων αντιμετωπίζει την κύφωση όχι μονοδιάστατα αλλά συνολικά.

Έχει ενιαία αντιμετώπιση του Νεύρο-Μυο-Σκελετικού συστήματος προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι στρεβλώσεις της Σ.Σ.

 

  kifosi2

Εκτός από τις περιπτώσεις που έχουμε κύφωση λόγω οστικών (σπονδυλικά σώματα) αλλοιώσεων η μεταθεραπευτική γυμναστική θα βελτιώσει έως και τις φυσιολογικές γωνίες την κύφωση (π.χ. κύφωση από κακή στάση). Όπως και στις ακραίες περιπτώσεις θα βοηθήσει ιδιαίτερα, γιατί θα χτυπήσει στις «ετερογενείς αιτίες) θα λέγαμε που είναι οι βραχύνσεις και οι αδυναμίες των μυών, που με την σειρά τους ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα κύφωση. Η μειωμένη επίσης κινητικότητα της Θ.Μ. Σ.Σ. αλλά και όλης της Σ.Σ. και η περιορισμένη ιδιοδεκτικότητα και η αστάθεια της Σ.Σ. είναι βασικοί στόχοι για την απαιτούμενη βελτίωση της κύφωσης.

Η μεταθεραπευτική γυμναστική συνεπώς, είναι το απαραίτητο βοήθημα στην προσπάθεια κάθε ενός με πρόβλημα κύφωσης.


Και μην ξεχνάτε ότι μπορεί για τον γυμναστή να προϋποθέτει την γνώση του αντικειμένου
Για τον έφηβο η τον ασθενή είναι απλώς .... Γυμναστική.

Εμείς εδώ στο «Κέντρο Γυμναστικής LIFE» είμαστε από τα ελάχιστα σημεία στην Ελλάδα που μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε στην περίπτωση της κύφωσης. Η γνώση μας, των συγχρόνων μεθόδων της γυμναστικής επιστήμης και η εμπειρία μας θα αποτελέσουν τον πιο σίγουρο φίλο στην προσπάθεια σας για την αποκατάσταση της κύφωσης του παιδιού.

Η γυμναστική μας πρόταση, που συνεχώς θα ενισχύεται με την πάροδο της θεραπείας, συνδυάζεται και με την θεωρητική υποστήριξη του ασθενή για το πρόβλημα του. Έτσι θα βοηθήσει και ο ίδιος τον εαυτό του, κάνοντας όποιες αλλαγές χρειάζονται στην καθημερινότητα του, επιταχύνοντας τα καλά αποτελέσματα αλλά και συντηρώντας ευκολότερα τα κέρδη του, μέχρι την ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Τώρα υπάρχει λύση και για την κύφωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σκόλιας Γιώργος, Αντιμετώπιση Προβλημάτων Αυχενικής Μοίρας Σ.Σ., 2008
Σκόλιας Γιώργος, Στάση Σώματος, 2008
Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, Μηχαήλ Τσερμιαδιανός, Ιωάννης Γαϊτάνης, Σπονδυλική Στήλη, 2005